Tinggalkan pesanan anda di sini!

Rabu, 17 Julai 2013

Sila update e operasi sebelum 31 Julai 2013

 Data dalam e-operasi ini akan digunapakai dalam E Gtukar. Jadi guru-guru perlu update data yang diperlukan terutamanya mengenai maklumat pasangan. Shaz belum lagi dapat masuk tengok...tapi dengar kata ada tambahan tahun berjauhan dari pasangan.


Sabtu, 13 Julai 2013

Cara nak berbuka tanpa makanan dan minuman?

Penyoal : Ustaz, semalam saya tersangkut dalam kesesakan lalu lintas menyebabkan saya tak sempat berbuka. Kurma x de air pub xde. Saya hanya sempat korek hidung. Adakah saya dikira sudah berbuka?

Ustaz : owh... para ulama berselisih pendapat tentang berbuka puasa dengan korek hidung. Ada yang kata sah dan ada yang kata masih tidak dikira berbuka puasa.

Penyoal : jika begitu, bagaimana nak pastikan kita benar2 telah berbuka?

Ustaz : setelah korek hidung, makanlah tahi hidung itu. Komfem batal puasa.

Sematik - Galus UPSR |TEKNIK MUDAH MENJAWAB SOALAN MATEMATIK UPSR

Program Senang Matematik untuk pelajar GALUS UPSR

Download Teknik Mudah Menjawab Soalan Matematik UPSR

KLIK

SEMATIK

Apa jawapan anda?

Jumaat, 12 Julai 2013

Borang Transit Kelas PJPK Tingkatan 2

Borang transit ini dibahagikan kepada 3 bahagian kerana sekolah Shaz buat 3 kali pemantauan.

Jadi, pada pemantauan kali pertama, borang ini hanya ada kod band Bab 1 dan Bab 4
Pemantauan kali kedua, kod band Bab 2 dan Bab 5
Pemantauan terakhir, kod band Bab 3 dan Bab 6

=Download Here=

Pemetaan Eviden PBS PJPK Tingkatan 1



Guru-guru yang mencari pemetaan PJPK Tingkatan 1, silalah download pemetaan tersebut di bawah

=DOWNLOAD=

HSP dan Sukatan Pelajaran PJPK Sekolah Rendah dan Menengah

Shaz dah zip file satu folder yang mengandungi semua huraian sukatan pelajaran dan sukatan pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan dari Tahun 1 hingga Tahun 6 dan juga dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5.

Guru-guru yang perlukan folder tersebut bolehkan klik =DOWNLOAD=  

*folder ni agak besar jadi mengambil sedikit masa untuk download.

Rabu, 10 Julai 2013

Selamat Menyambut Ramadhan




Selamat Menyambut Ramadhan kepada anda yang sedang membaca blog ini. 



Entri Tambahan

PERHATIAN !!!

 

 *** ada  yang bertanya jika facebook tu kepunyaan cikgushasaz.blogspot.com. Jawapannya tidak.

Selasa, 9 Julai 2013

Isnin, 8 Julai 2013

Download pemetaan eviden dan RPT 2013 semua subjek PBS


KECUALI PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN 

Untuk Matematik dan Sains, Shaz ada asingkan fail dalam 4shared. Cikgu boleh google jika hanya mahu download subjek berkenaan.


Untuk subjek-subjek lain, Shaz dah zip folder untuk memudahkan dan mempercepatkan kerja Shaz.


Subjek-subjek berkenaan adalah -:
Bahasa Arab
Bahasa Cina
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Bahasa Tamil
Kemahiran Hidup ERT
Kemahiran Hidup KT
Kemahiran Hidup PK
Geografi
Matematik
Pendidikan Islam
Sains
Sejarah

 ****semuanya lengkap dengan pemetaan dan RPT tingkatan 1 dan tingkatan 2


Sila klik di sini -> saya mahu pemetaan eviden dan RPT pbs 2013 tingkatan 1 dan tingkatan 2

Download Pemetaan Evidens Sains tingkatan 1 dan tingkatan 2

Klik link di bawah untuk download. 

Pemetaan Sains Tingkatan 1

Pemetaan Sains Tingkatan 2

RPT Sains Tingkatan 1 (part1) 
RPT Sains Tingkatan 1 (part2)

RPT Sains Tingkatan 2 (part1)
RPT Sains Tingkatan 2 (part2)

Pemetaan PBS dan RPT Matematik Tingkatan 1 dan Tingkatan 2

Pemetaan PBS diwajibkan ada oleh semua guru yang terlibat dengan PBS.

Shaz kongsikan contoh pemetaan PBS Matematik Tingkatan 1 dan Tingkatan 2.

Selain tu juga, guru-guru PBS perlu ada Rancangan Pengajaran Tahunan yang lengkap dengan kod evidens bagi setiap bab.

RPT tu pun Shaz kongsikan di sini. Harap membantu.

Mungkin cikgu perlu lakukan sedikit penambaikkan mengikut takwim sekolah cikgu.

Untuk download, sila klik di bawah

PEMETAAN PBS MATEMATIK TINGKATAN 1

PEMETAAN PBS MATEMATIK TINGKATAN 2

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN TINGKATAN 1

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN TINGKATAN 2

MAAF YE CIKGU-CIKGU YANG MINTA Shaz emelkan fail-fail ni. Shaz tak suka main emel-emel ni sebab mengambil  masa dan remeh. Cikgu nak sila download je. Lagi mudah sebenarnya.

SPPBS : Tak kira... nak warna merah jugak! -

Yuhuu, jam sekarang hampir-hampir pukul 2 pagi.

Shaz ni duk tunggu SPPBS yang sedang loading memanjang sebab katanya masih lagi kurang stabil. Haha macam kes masuk ICU dah SPPBS nih.




Alhamdulillah...sekarang sedang mengisi kod-kod evidens untuk bab 7 tingkatan 1.
Ada satu permintaan Shaz kepada ADMIN SPPBS sekiranya ada yang membaca blog tak seberapa nih.

" Tolonglah tukar warna tick tu kepada warna merah dan warna hijau"

 Warna merah untuk tick yang belum disimpan dan warna hijau untuk tick yang sudah selamat disimpan. 

<==-warna sebelum simpan
warna selepas simpan...tak menarik hati pun. tak teruja tengok warna kelabu nih walaupun sepatutnya lega dan siap simpan kod band. warna hijau sangat sesuai di sini.

 
Maklumlah, sebagai cikgu...memang Shaz tak boleh lari dari warna merah ni dan hakikat sebenarnya sebagai orang yang sudah tua tambah-tambah lagi mengisi band pada waktu sebegini warna dan "pencahayaan dan persembahan" sangatlah penting bagi mengekalkan mood rajin. 

Isnin, 1 Julai 2013

Kementerian Sedia Kaji Isu Penempatan Guru Berkahwin - Benarkah atau hanya tanam tebu tepi bibir?

KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) -- Kementerian Pendidikan bersedia untuk mengkaji semula pertukaran guru-guru yang sudah berkahwin atas faktor kemanusiaan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu Isnin.

Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Mary Yap Kain Ching berkata adalah tidak sesuai bagi pasangan suami isteri, terutama yang baharu berkahwin dipisahkan atas kekangan tugas.

"Bagi saya sebagai pendidik yang ada pengalaman sebagai seorang pengetua, sekiranya ada guru yang minta tukar atas sebab mereka berkahwin, saya beri sokongan penuh," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Hasbulah Osman (BN-Gerik) yang bertanya mengenai permohonan pertukaran guru yang telah berkahwin.

"Ini atas dasar kemanusiaan...tidak sesuai atau tidak baik untuk suami isteri dipisahkan," katanya.

Terdahulu, menjawab soalan Hasbullah mengenai usaha-usaha yang dijalankan untuk memperkasa Institut Perguruan Malaysia (IPGM), Yap berkata beberapa aktiviti dilaksanakan termasuk usaha untuk menarik 30 peratus pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menyertai profesyen perguruan khususnya di IPG.

Institut itu turut melaksanakan usaha ke arah memberi penarafan kepada semua 27 kampus IPG di seluruh negara selain kursus-kursus untuk pengukuhan latihan perguruan dan pembangunan profesionalisme, katanya.

Bagi meningkatkan prestij IPG setanding institut pengajian tinggi awam (IPTA), satu pelan strategi telah dirangka untuk mencapai sasaran 33 peratus pensyarah IPG memiliki ijazah kedoktoran (PhD) menjelang 2020, kata Yap.

Beliau berkata pada tahun 2012, daripada 3,947 pensyarah IPG, seramai 308 pensyarah adalah pemegang Ijazah Doktor Falsafah dan 3,057 Sarjana.

-- BERNAMA 

 Di bawah adalah cerita tahun lepas
KOTA BHARU – Permohonan yang terlalu banyak untuk berpindah daripada guru-guru menghalang Kementerian Pelajaran menyelesaikan perkara itu dalam masa singkat. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bagaimanapun perhatian sewajarnya sentiasa memberikan terhadap permohonan dikemukakan guru-guru yang datang dari seluruh negara itu.

“Tahun ini sahaja, sebanyak 20,000 permohonan untuk berpindah diterima daripada guru- guru di seluruh negara, namun tidak semuanya dapat dipenuhi. “Masalah paling ketara kita hadapi adalah pemahaman mengenai pertukaran guru, daripada jumlah permohonan diterima, yang mahu balik ke Kelantan sahaja seramai 2,898 orang,” katanya ketika berucap pada impunan Guru Muda 1Malaysia di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Enggang di sini, semalam.


Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, salah satu cadangan dipertimbangkan oleh kementerian itu adalah menghantar guru-guru yang baru menamatkan latihan kembali ke negeri asal masing-masing.

“Tolong nasihatkan saya, apa yang harus dilakukan bagi menyelesaikan masalah ini, kerana setiap tahun antara 10,000 sehingga 20,000 permohonan berpindah diterima, dan ia bukan sahaja untuk balik ke Kelantan, malah orang Johor hendak ke Johor, orang Sabah dan Sarawak bertanya kenapa mereka dihantar ke Semenanjung,” katanya.

Guru yang memohon bertukar sudah sedia maklum, tarikh keputusan 25 Jun 2013  lepas menyaksikan ramai guru yang sudah berkahwin masih lagi gagal dalam permohonan mereka. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen