Tinggalkan pesanan anda di sini!

Sabtu, 11 Februari 2017

Tawaran Permohonan Cuti Belajar Bergaji Penuh Kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia Bagi Mengikuti Pengajian Ijazah Sarjana Dan Kedoktoran Tahun 2017

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempelawa Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) yang sedang berkhidmat dan berkelayakan untuk memohon Cuti Belajar Bergaji Penuh bagi mengikuti pengajian peringkat Ijazah Sarjana atau Kedoktoran secara sepenuh masa di universiti awam dalam negara.
Tawaran permohonan ini dibuka mulai 01.02.2017 hingga 21.02.2017 secara dalam talian sepenuhnya melalui Sistem e-Penawaran di laman sesawang KPM https://epenawaran.moe.gov.my. Calon DIWAJIBKAN untuk membaca dan memahami syarat-syarat serta tatacara permohonan yang disertakan di dalam Sistem e-Penawaran sebelum mengisi dan mengemukakan permohonan.
Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan penggunaan sistem e-Penawaran, boleh menghubungi urusetia berikut:
        1. Bahagian Tajaan Pendidikan (pertanyaan umum berkaitan program):
           Telefon (hotline): 03-8321 7138
           E-mel : ldp.bt[@]moe.gov.my
       2. Bahagian Pengurusan Maklumat (bantuan teknikal):
           Telefon (hotline): 03-8884 3823/ 03-8884 3674
           E-mel : helpdesk[@]moe.gov.my

BilTajuk 
1HebahanMuat Turun
2Pengenala ProgramMuat Turun
3Syarat-syarat Cuti BelajarMuat Turun
4Senarai bidang-bidang Peringkat SarjanaMuat Turun
5Senarai bidang-bidang Peringkat KedoktoranMuat Turun
6Jenis-jenis Penyakit KronikMuat Turun
7Tatacara dan Panduan PermohonanMuat Turun

Modul HEBAT Matematik Tingkatan 1 2017

Sudah di bulan Februari, anda masih mencari modul HEBAT Matematik Tingkatan 1?

Sila klik link di bawah

1. Google drive modul HEBAT semua bab
2. HEBAT Matematik Versi BI


Ahad, 5 Februari 2017

Download Geometer Sketchpad, Geogebra dan Mathype | Perisian Matematik 2017

Buku teks KSSM tingkatan 1 tahun ni banyak menyebut mengenai aplikasi Geogebra dalam matematik. Selain itu, GSP juga adalah software matematik yang sangat-sangat berguna. Malah admin telah jadikan GSP ini sebagai tajuk tesis semasa di UPSI dulu. Sangat-sangat membantu tetapi biasalah kekangan masa dan alatan menyebabkan tak mampu untuk menggunakan GSP sepenuhnya dalam PdPc terutamanya tajuk Penjelmaan.

 Jika dalam pembinaan item peperiksaan, sudah tentu ramai yang gunakannya.

Di sini admin nak kongsikan setup kedua-dua software ini.

1. Klik untuk download GSP (fail .exe)

2. Klik untuk download Mathype (fail .exe)

3. Klik untuk download Geogebra (link ke webpage)


Ada masa free nanti admin akan kongsikan beberapa file .gsp yang boleh digunakan untuk PdPc Matematik Sekolah Menengah. Tunggu!

Modul KSSM Matematik Tingkatan 1 Bab 7 dan Bab 8

Preview dokumen seperti di bawah. Dalam Ms Word hanya 3 muka surat memandangkan pokok-pokok telah banyak ditebang.


Klik link untuk download https://drive.google.com/file/d/0Byg2abnjy4wQZGN4Wm40WnczUkU/view?usp=sharing

Nanti admin akan upload modul bab yang lain... tunggu!

Sabtu, 4 Februari 2017

Semakan markah e-prestasi di web hrmis 2017

Hari ini viral di kalangan guru-guru mengenai markah e-prestasi yang sudah boleh disemak di laman web Hrmis.

Berikut adalah cara-cara untuk semak markah tersebut.

1. Login https://hrmis2.eghrmis.gov.my/HRMISNET/common/main/login.aspx
2.  Klik pada Laporan Penilaian Prestasi Tahunan

3. Klik pada Fungsi - Penilaian Prestasi - Pengawai yang dinilai


4. Klik pada slip Keputusan PBPPP


Pukul 10.53 p.m tadi, admin dapati link pada slip keputusan PBPPP telah dinyahfungsi. 
Nasiblah sape-sape yang sempat semak markah tu tapi jangan yakin sangat dengan markah yang terpapar sebab dengar cerita markah tersebut belum dimuktamadkan. 

sekian 

Hiasan kelas terbaikkk | Sumber Hanif Azahar

Teruja admin tengok perkongsian di group FB teacher collection kiriman Hanif Azahar.

Beliau merupakan seorang guru kelas di SK Tengku Mariam, Johor.

Jom nikmati pemandangan kelas beliau yang dihias dengan macam-macam bahan.

Image may contain: indoor

No automatic alt text available.  No automatic alt text available.

No automatic alt text available.  No automatic alt text available.

No automatic alt text available.No automatic alt text available.

No automatic alt text available.  Image may contain: indoor


No automatic alt text available.
siap ada twitter !


No automatic alt text available.
IG pun ada. Menurut Cikgu Hanif, beliau menunggu pelajar menampal gambar masing-masing minggu depan.


No automatic alt text available. Image may contain: food Image may contain: food  Image may contain: food
Kad traffic light yang sedang HOT digunakan dalam PdPc guru-guru kreatif.


No automatic alt text available. No automatic alt text available.

Image may contain: 1 person  No automatic alt text available.



No automatic alt text available.    Image may contain: indoor

Guru-guru yang inginkan bahan-bahan seperti dalam gambar di atas, bolehlah hubungi Cikgu Hanif. Beliau sedia untuk berkongsi dengan semua. Link FB telah disertakan di atas sana.

Sabtu, 21 Januari 2017

RPT Bahasa Melayu - Semua Tingkatan 2017

Klik untuk download

RPT Bahasa Melayu - Semua Tingkatan 2017

Contoh Template RPH 2017

HARI :                                                                                                                    TARIKH :

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

MATA PELAJARAN

KELAS

TARIKH / HARI


MASA

TEMA

TAJUK


OBJEKTIF PEMBELAJARAN
Pada akhir P&P, pelajar dapat :-
1.
2.
3.

AKTIVITI P&P
1.
2.
BAHAN BANTU BELAJAR
ð      Buku teks
ð      Modul
ð      Powerpoint
ð      Internet
ð      Projektor
ð      Model
ð      Radio / Tv
ð      Radas
ð      Buku cerita
ð      Spesimen
ð      Gambar / Carta
ð      Lain-lain
ELEMEN MERENTAS KURIKULUM (EMK)
ð      Kreativiti & inovasi
ð      Pendidikan Alam Sekitar
ð      Bahasa
ð      Patriotisme
ð      TMK
ð      Sains & Teknologi
ð      Keusahawanan
ð      Nilai Murni
KBAT / I-THINK
ð      Peta Bulatan
ð      Peta Dakap
ð      Peta Buih
ð      Peta Alir
ð      Peta Buih Berganda
ð      Peta Pelbagai Alir
ð      Peta Pokok
ð      Peta Titi
PENILAIAN P&P
ð      Lembaran Kerja
ð      Hasil Kerja
ð      Pemerhatian
ð      Kuiz
ð      Lisan
ð      Drama
ð      Tugasan
ð      Projek





REFLEKSI

ð      ...../..... orang murid dapat menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan penggayaan / pengukuhan.

ð      ...../..... orang murid tidak menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan pemulihan.

ð      Aktiviti P&P ditangguhkan kerana...
ð    Mesyuarat / Kursus (..........................................................................)
ð    Program Sekolah (..........................................................................)
ð    Mengiringi Murid Keluar (..........................................................................)
ð    Aktiviti Luar (..........................................................................)
ð    Cuti Rehat / Cuti Sakit (..........................................................................)
ð    Cuti Bencana / Cuti Khas (..........................................................................)
ð    Cuti Peristiwa / Cuti Am (..........................................................................)

ð      Aktiviti P&P dibawa ke .......................................................................................................


Rancangan Pengajaran Agama Islam Sekolah Menengah Semua tingkatan 2017

Klik untuk download.



Rancangan Pengajaran Agama Islam Sekolah Menengah Semua tingkatan 2017

Rancangan Pengajaran Tahun PSV 2017 | Tingkatan 1-Tingkatan 3

Sila klik link di bawah


Rancangan Pengajaran Tahun PSV 2017 | Tingkatan 1-Tingkatan 3

RPT Bahasa Inggeris Sekolah Menengah | Form1-Form5

Sila klik link di bawah

RPT Bahasa Inggeris Sekolah Menengah Semua Tingkatan 


Kredit kepada guru yang berkongsi.

RPH Auto Key in 2017 Excel | Sekolah Rendah

Sila klik link di bawah -:


RPH Auto Key in Semua Subjek Sekolah Rendah 

Kredit kepada guru yang membangunkan template di atas.

Rancangan Pengajaran Tahunan 2017 | Sekolah Rendah Semua subjek



Ini adalah RPT untuk sekolah rendah, jika ada kesempatan admin akan upload RPT sekolah menengah pula. Masih dalam proses mengumpul dan mencari.

Sila tekan link di bawah.


RPT SEMUA SUBJEK SEKOLAH RENDAH 2017

Kredit kepada sesiapa yang compile semua RPT tersebut. Terima kasih.

Download bahan-bahan berkaitan KBAT


Sila klik pada setiap tajuk di bawah

Anjakan Mac 2015

Buku KBAT PDF

How to Assess Higher Order Thinking

KBAT Kemahiran Berfikir - membudayakan kemahiran berfikir

LP_buku KBAT 2014

Soalan bermatlamat

Thinker_s_keys

Thinkers tool

kredit kepada SMK Sacred Heart Sibu

Rabu, 18 Januari 2017

Folder fail rekod mengajar 2017 dalam google drive

Salam kepada semua,

Hari ini sudah 18 Januari, mungkin ada lagi guru yang belum siapkan bahan-bahan fail rekod mengajar?

Jika belum, cikgu-cikgu boleh download dari link ini dengan klik di bawah






Selamat mengajar dan siapkan fail masing-masing. Admin masih guna buku rekod!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen