Tinggalkan pesanan anda di sini!

Sabtu, 8 November 2014

Gagal Egtukar? Sudah lama berjauhan pasangan. Jangan mengeluh!


 
Kita selalu bertanya... 
dan Al-Quran sudah menjawabnya....

KITA BERTANYA :

KENAPA AKU DIUJI? PERTUKARANKU GAGAL BERKALI-KALI. AKU SUDAH BERTAHUN-TAHUN BERJAUHAN SUAMI/ISTERI DAN ANAK-ANAK.
 
AL-QURAN MENJAWAB
 
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org- orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
-Surah Al-Ankabut:2-3


KITA BERTANYA :

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? KENAPA AKU MASIH LAGI GAGAL. KENAPA AKU TIDAK DAPAT BERTUKAR KE TEMPAT YANG AKU MAHU? AKU HANYA MAHU BERSAMA SUAMI/ISTERI DAN ANAK-ANAKKU. AKU TAK BAHAGIA DI SINI. TIADA SESIAPA BERSAMAMU DI SINI. AKU INGIN PINDAH.
 
AL-QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah:216

KITA BERTANYA :

KENAPA UJIAN SEBERAT INI? KENAPALAH AKU DIUJI SEBEGINI? ADA JUNIORKU TAK SAMPAI 3 BULAN SUDAH BOLEH TUKAR SEKOLAH. KAWAN-KAWANKU SEMUA  TINGGAL BERSAMA SUAMI/ISTERI DAN ANAK-ANAK. KENAPA AKU INI SEBATANG KARA DI TEMPAT ORANG?

AL-QURAN MENJAWAB : 
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah:286

 
KITA BERTANYA : 
KENAPA RASA KECEWA? SETIAP KALI KELUAR KEPUTUSAN EGTUKAR, AKU MENANGIS TERESAK-ESAK. AKU TERASA AKULAH YANG PALING TERUK, AKULAH YANG PALING HINA AKULAH YANG PALING TIADA REZEKI DAN AKULAH YANG TERANIAYA. AKU SUDAH TERASA PENAT. AKU SUDAH TIDAK MAMPU BERDIRI LAGI. AKU TERASA SANGAT LEMAH SEOLAH-OLAH AKU SUDAH TIDAK MAMPU BERBUAT APA-APA LAGI.

AL-QURAN MENJAWAB
"
Janganlah kamu bersikap lemah, dan jangalah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."
- Surah Al-Imran:139
 
KITA BERTANYA : 
BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? SUDAH BANYAK KALI AKU GAGAL BERMAKNA TAHUN DEPAN AKU MASIH LAGI BERJAUHAN KELUARGAKU. KASIHAN ANAK-ANAKKU. KASIHAN SUAMI/ISTERIKU.

AL-QURAN MENJAWAB:
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."


KITA BERTANYA :
BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? AKU SUDAH BERTAHUN GAGAL. AKU SUDAH SERIK DIKETAWAKAN GAGAL. SEDIHNYA AKU MENGHADAPI MEREKA-MEREKA YANG MENERTAWAKAN KEGAGALANKU INI. MEREKA YANG MENGATA ITU INI DAN MEREKA YANG BERPURA-PURA SIMPATI DAN MEMBERI NASIHAT SEKADAR UNTUK MENYAKITKAN HATIKU.

QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah:45

 KITA BERTANYA : 
APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI? APAKAH HIKMAHNYA AKU DIUJI SEBEGINI? APAKAH GANJARAN YANG MENANTI AKU DAN KELUARGAKU DENGAN UJIANMU INI ALLAH

  AL-QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah:111

KITA BERTANYA :
PADA SIAPA HARUS AKU BERHARAP? AKU SUDAH BERKALI-KALI MERAYU KE KPM, MEMOHON BELAS EHSAN DARI MEREKA. AKU SUDAH BERTEMU ORANG-ORANG BESAR YANG KONONNYA BOLEH MEMBANTU AKU UNTUK BERTUKAR. NAMUN SEMUANYA SIA-SIA. PADA SIAPA LAGI HARUS AKU BERHARAP AGAR AKU LULUS?

AL-QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah:129

 
KITA BERKATA :
AKU TAK DAPAT TAHAN! AKU SUDAH TAK SANGGUP LAGI DIUJI SEBEGINI. AKU SUDAH PENAT. PENAT YANG AMAT DENGAN PERMAINAN MEREKA-MEREKA INI. AKU TERASA TERANIAYA SEOLAH-OLAH AKU TAKKAN LAGI LULUS TUKAR. ORANG LAIN ADA BANTUAN DARI MACAM-MACAM SUMBER TETAPI AKU TIADA SESIAPA.

AL-QURAN MENJAWAB

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf:12  


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalkan komen jika sudi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen